Забезпечення високоякісними кормами тваринництва - це ціла наука, і не з простих. Залежно від галузі та кінцевої мети, ваші тварини мають специфічні вимоги у годівлі, які необхідно задовольнити. Щоб досягти максимального успіху в роботі, ви повинні забезпечувати їх правильним кормом.
Але не існує простого способу визначити, чи є ваші корми високоякісними, будь то сіно або силос. На даний час, не існує якісного сенсорного тесту для визначення якості корму – кормову цінність не можна побачити, понюхати чи відчути на дотик. Щоб дізнатися якість кормів, потрібно відправити їх на аналіз у лабораторію. Для виробників, які використовують сіно у своєму господарстві, це допоможе їм приймати правильні рішення щодо раціону та визначати пріоритети у використанні та зберіганні наявного сіна. Для аграріїв, які продають або купують сіно, розуміння якості може допомогти їм визначити ринкову вартість.
Показники якості
Аналіз якості кормів може бути схожим на набір букв, тому дуже важливо правильно розуміти значення кожної абревіатури. Нижче ми коротко розглянемо найважливіші абревіатури.
Сирий протеїн (СР) - сирий протеїн вимірює вміст азоту в кормі, оскільки саме азот входить до складу амінокислот, які утворюють протеїн.
Сира клітковина (CF) - традиційний показник клітковини в кормі, сира клітковина являє собою найменш засвоювану частину корму, яка ферментується в рубці мікробами. Це показник енергетичної цінності раціону. Клітковина поділяється на NDF та ADF.
Нейтральна детергентна клітковина (NDF) - включає в себе структурні компоненти рослини, такі як клітинна стінка. NDF є низькокалорійною масою.
Кислотна детергентна клітковина (ADF) - ADF включає найменш засвоювані частини рослин, такі як целюлоза і лігнін. Використовується як міра засвоюваності.
Суха речовина (DM) - це загальна суха частина зразка, яка не містить вологи. Це важливо, оскільки волога сама по собі не впливає на споживання і розбавляє загальну концентрацію поживних речовин у зразку.
Загальна кількість перетравних поживних речовин (TDN) - поєднує в собі перетравну клітковину, білки, ліпіди та вуглеводи, зосереджуючись на перетравній енергії.
Відносна поживність (RFV) - поєднує в собі NDF і ADF для прогнозування загальної поживності корму. Часто використовується для оцінки бобового сіна, наприклад, люцерни.
Відносна якість корму (RFQ) - також поєднує в собі NDF і ADF для прогнозування цінності корму, але додатково моделює процес перетравлення. Його часто вважають більш точним прогнозом цінності корму.
Управління поживним режимом може впливати на якість та врожайність кормових культур. Дозрівання, зберігання, ферментація та внесення добрив можуть вплинути на загальну якість. Generate® від Agnition - це перевірене рішення для аграріїв, які прагнуть отримати більше від кормових культур.